Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Δημοτικοί λαχανόκηποι... τα περιβόλια της γειτονιάς!



Σε πολλά αστικά κέντρα του εξωτερικού, και μάλιστα σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, με αφετηρία κυρίως τη δεκαετία του 1970, οι δημοτικές αρχές δημιούργησαν Κοινοτικούς - Δημοτικούς Λαχανόκηπους.
Ο δήμος προετοιμάζει έκταση εδάφους, συχνά σε διαφορετικές τοποθεσίες της πόλης, με εύκολη πρόσβαση και οι πολίτες νοικιάζουν 50 ή 100 τ.μ. στα οποία φυτεύουν τα λαχανικά της επιθυμίας τους και στη συνέχεια τα περιποιούνται και τα συγκομίζουν. Συχνά ο δήμος παρέχει και την αναγκαία τεχνογνωσία με ειδικά σεμινάρια σε όσους αναλαμβάνουν για πρώτη φορά να καλλιεργήσουν λαχανικά.





Δεδομένης της αυξημένης ανεργίας, με τον τρόπο αυτό πολλοί καλλιεργητές διασφαλίζουν την επιβίωση τους. Άλλοι πάλι εξασφαλίζουν το δικαίωμα τους να παράγουν οι ίδιοι την τροφή τους χωρίς να εξαρτώνται από παραγωγούς και μεσάζοντες ενώ για αρκετούς αποτελεί εγγύηση ποιοτικής διατροφής.
Επιπλέον, η δημιουργία δημοτικών λαχανόκηπων είναι μια δράση χαμηλού κόστους, που μπορεί να αποφέρει έσοδα στο δήμο και αποτελεί ιδανική λύση για προσωρινή εκμετάλλευση ελεύθερων χώρων διαμορφώνοντας "πράσινες γωνιές".





Ένα τέτοιο πρόγραμμα καλλιέργειας λαχανικών σε αστικές περιοχές γεννήθηκε πριν από 10 χρόνια στην Αργεντινή, μέσα από τις στάχτες και τα συντρίμμια που άφησε στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι δημοτικές αρχές του Μπουένος Άϊρες και του Ροζάριο απέδωσαν στους πιο φτωχούς αστικές εκτάσεις να τις καλλιεργήσουν, προμηθεύοντάς τους ταυτόχρονα τα εργαλεία, τα υλικά και τους σπόρους.





Και επειδή η Αργεντινή δεν πέφτει και τόσο μακριά... ένα φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας περιαστικού, βιολογικού λαχανόκηπου, έχει στα σκαριά ο δήμος Αλεξανδρούπολης ενώ δημιουργία δημοτικού λαχανόκηπου σχεδιάζει και η δημοτική αρχή της Έδεσσας. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο είναι ότι οι εκτάσεις θα δίνονται δωρεάν σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα και ο δήμος θα παρακρατεί ένα ποσοστό της παραγωγής, που θα το διαθέτει στους άπορους της περιοχής.





Λεπτομέριες...

  • Τον Ιανουάριο του 2011 δημιουργήθηκε στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συλλογικός λαχανόκηπος από τα μέλη της ομάδας ΠΕΡ. ΚΑ. (ομάδα αστικών και περιαστικών καλλιεργειών).
  • Το δικό τους... χωράφι θα αποκτήσουν οι μαθητές του 11ου Δημοτικού σχολείου Κατερίνης, την ευθύνη του οποίου θα έχουν οι ίδιοι, σε μια προσπάθεια ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης από τη σχολική ηλικία αλλά και ενημέρωσης για τη σωστή διατροφή.



Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου