Τα φυτοφάγα ζώα τρώνε φυτά, τα σαρκοφάγα κρέας και οι locavores μόνον από τον τόπο τους!
Έχετε αναλογιστεί ποτέ πόσα χιλιόμετρα μπορεί να έχει διανύσει το μεσημεριανό σας πριν καταλήξει στην κουζίνα σας και στη συνέχεια στο πιάτο σας; Πολλά από τα τρόφιμα που καλλιεργούνται στην ίδια μας την πόλη, αποστέλλονται στα κέντρα διανομής σε ολόκληρη τη χώρα πριν πάρουν το δρόμο της επιστροφής για τα ράφια του σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας.
Το κίνημα των locavores ή αλλιώς τοποφάγων ενθαρρύνει τους καταναλωτές να ψωνίζουν από λαϊκές αγορές ή ακόμα και να καλλιεργούν οι ίδιοι τα τρόφιμα τους, με το επιχείρημα ότι τα τοπικά προϊόντα είναι φρέσκα, πιο θρεπτικά αλλά και γευστικά. Επιπλέον οι locavores αποφεύγουν τις αγορές από σούπερ μάρκετ διότι για την μεταφορά των τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις απαιτούνται περισσότερα καύσιμα.
Πρόκειται λοιπόν για οργανωμένες κοινότητες ανθρώπων, που καταναλώνουν μόνον προϊόντα τα οποία παράγουν οι ίδιοι ή προϊόντα που παράγονται στον τόπο τους, το πολύ σε ακτίνα 50 έως 100 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με τους locavores, επιμένοντας τοπικά επιτυγχάνουμε:
- Λιγότερες μεταφορές άρα και λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του πιο σημαντικού από τα αέρια που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
- Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και χαμηλότερες τιμές καθώς τα τρόφιμα περνάνε από τον παραγωγό στον καταναλωτή χωρίς μεσάζοντες.
- Κατανάλωση υγιεινών, φρέσκων και ανώτερης ποιότητας τροφίμων.
Λεπτομέρειες...
Ο όρος locavore χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2005. Δύο χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε ως λέξη της χρονιάς για το 2007 και μπήκε επίσημα στο New Oxford American Dictionary.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου